Low GI dieet

Low GI dieetOm het Low GI dieet goed te kunnen volgen, moet je inzicht krijgen in hoe je goede en slechte koolhydraten van elkaar kunt onderscheiden. Dit bepaalt tevens de GI waarde waar het voedsel aan voldoet. Producten met een hoge GI waarde, waarmee de glycemische index waarde wordt bedoeld, hebben koolhydraten die langzaam verteren. Dit zorgt dat je langer een vol gevoel behoudt en minder snel weer behoefte hebt aan nieuw eten. Dit is gunstig en bevorderend als je wilt afvallen. Vandaar dat je zoveel mogelijk voedsel moet eten met een lage GI waarde.

Voedsel met een hoge GI waarden, zorgen voor snel toegankelijke energie. De koolhydraten worden echter snel verteerd, waardoor je ook sneller weer opnieuw wat wilt eten. Zo eet je ongemerkt veel meer dan nodig is en neemt je gewicht ook toe.

Low GI dieet: drie soorten voeding

Rick Gallop heeft het Low Gi dieet bedacht, waarbij hij voeding indeelt in drie categorieën. Deze heeft hij elk een aparte kleur gegeven. Zo heb je een groen categorie, waarin je voedingsmiddelen vindt die een GI waarde hebben van onder de 50. Dit zijn producten die goed te verteren zijn en hier mag je dus ook volop van eten. Hierbij kun je denken aan onder andere broccoli, komkommer, sla, paprika, champignons en tomaten. Maar ook alle soorten fruit, volkoren producten als spaghetti en macaroni. Snoep valt hier niet echt onder.

In de gele categorie vind je producten met een GI waarde tussen 50 en 70. Deze mag je niet onbeperkt eten, maar ze zijn ook zeker niet uit den boze. Hieronder vind je bijvoorbeeld roggebrood, zilvervliesrijst, muesli, ananas en ijs. In de rode categorie vind je producten met de hoogste GI waarden. Deze bevorderen het afvallen niet en kunnen beter vermeden worden. Zo kun je beter geen gebakken aardappels kiezen, of frites, cornflakes of donuts. Het Low GI dieet is dus zeker geen koolhydraatarm dieet, omdat je wel rijst en volkoren producten mag eten.